Gevel Kortrijk

Gevel Kortrijk ()

In 2023 stond Art d’Eco in voor de restauratie van de voor- en achtergevel van dit statige pand in Kortrijk. Het betreft een neoclassicistisch herenhuis uit 1892 dat is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed en de status geniet van beschermd monument.

Voorgevel

De geschilderde delen vertoonden sterke afbladdering, ornamenten waren alle definitie kwijt onder talloze lagen sterk craquelerende verf, en ook de kroonlijst was in dusdanige staat dat er deels ontverfd en een aantal onderdelen vernieuwd dienden te worden.

De arduinen lijstgevel alsook alle andere decoratieve arduinen elementen werden gereinigd dmv luchtgommen, zodat het oppervlak opgehelderd maar niet aangetast werd.

De gepleisterde vlakken werden ontverfd en een gebarsten kunsthars-plamuurlaag werd eveneens verwijderd tot op de originele kalkpleister. Zo verkregen alle lijsten en decoratieve elementen hun oorspronkelijke scherpte terug. Alle losse delen werden zorgvuldig verwijderd en terug gevuld, opgebouwd of gesculpteerd met diverse specifiek aangepaste pleisters. Aangezien de ondergrond talrijke barsten en herstellingen vertoonde, kozen we ervoor de gepleisterde delen volvlaks uit te plamuren met een ingebed wapeningsnet; zo kunnen er nooit meer barsten ontstaan. Na deze bewerking volgde een tweede, fijne plamuurlaag die vervolgens tot in detail werd gladgeschuurd. We kiezen telkens voor pleisters die een voldoende dampopen karakter hebben, zodat eventueel indringend vocht kan uitdampen en geen schade veroorzaakt. Dit is algemeen een belangrijke eigenschap voor het volledige ademende karakter van een gebouw en voor een gezond binnenklimaat.

Voor de afwerking werd er gekozen voor een mineraal versysteem. Minerale verf is een uiterst duurzaam verftype dat zeer dampopen is en derhalve niet snel gaat afbladderen, absoluut kleurvast is, een zeer goede dekking heeft en met zijn matte uitstraling de perfecte keuze is voor historische gebouwen.

Verder werd een stuk zijgevel opnieuw bezet met een eveneens dampopen kalkpleister en werden alle voegen tussn de natuursteen onderdelen nagezien en terug opgevoegd waar nodig.

De kroonlijst met tandfries op consoles was in slechter staat dan van de begane grond zichtbaar was. Deze werd dan ook deels ontverfd en rotte delen werden verwijderd en vervangen door nieuw geproduceerde onderdelen. Het geheel werd na deze doorgedreven voorbereiding netjes afgelakt met zeer duurzame lakverf.

Achtergevel

De achtergevel werd origineel bezet met een zogenaamde rotspleister. Deze historische kalkpleister was sterk vervuild, door de tijd zeer broos geworden, en was op verschillende paatsen beschadigd of losgekomen van de ondergrond. Eerst hebben we deze grondig gereinigd en ontmost met een stoombehandeling. Daarna kreeg de rotspleister een diepte-impregnatie en oppervlaktebehandeling om deze terug van binnenuit harder en resistenter te maken.

Vervolgens werden de lossen delen opgespoord en voorzichtig verwijderd. Ontbrekende lijsten werden in situ getrokken en de ontbrekende delen rotspleister werden terug opgebouwd met diverse kalkpleisters, mooi aansluitend op het origineel.

Afwerking gebeurde door middel van van verspuiten van (heel veel) minerale verf, in een kleur in de geest van de originele kleur, in contrast met lichtere lijsten. Ook hier werd de kroonlijst quasi ontverfd en netjes afgelakt.