Art D'Eco

Artikel: Kwaliteit met zo natuurlijk mogelijke producten

De jongste jaren neemt ook in de verfsector de belangstelling voor milieuvriendelijke producten toe. Zowel de klant als de vakman zien meer en meer de voordelen in van een ecologisch verantwoorde aanpak. “Toch blijkt er vaak onduidelijkheid te zijn over het verschil tussen bijvoorbeeld milieuvriendelijke verven en echte ‘natuurverven’”, vertellen Jonas Vantomme en Kevin Tinel van Art d’Eco, een afwerkingsbedrijf uit Harelbeke dat al meer dan 10 jaar doelbewust voor een doorgedreven ecologische aanpak gaat.

Zorg en aandacht voor het milieu

Art d’Eco is een schilders- en afwerkingsbedrijf dat zich toelegt op ecologische binnen- en buitenafwerking. Jonas en Kevin kiezen doelbewust voor het werken met hoogwaardige producten op zuiver natuurlijke basis. “Althans, waar dat mogelijk is”, geeft Jonas aan. “In de meeste gevallen hebben we een ecologisch verantwoord alternatief, maar omdat we steeds uitgaan van de best mogelijke kwaliteit van het eindresultaat, kan het uitzonderlijk voorvallen dat we een ander verf, olie pleister of afwerkingsproduct toepassen. Maar ook dan proberen we met een zo milieuvriendelijk materiaal te werken.
Waarom we met natuurzuivere grondstoffen werken, heeft te maken met het feit dat zorg en aandacht voor ons milieu en onze leefomgeving voor ons een evidente instelling is. Van alle natuurlijke producten die wij gebruiken, zijn we zeker van de kwaliteit. We zijn al flink wat jaren actief in de sector en hebben behoorlijk wat expertise opgebouwd. Er wordt geen enkele
verf of pleister toegepast die we niet zelf uitgebreid hebben getest. Bovendien is technische knowhow en de duurzaamheid van ecologisch verantwoorde verfproducten dermate geëvolueerd dat we met zekerheid kunnen stellen dat de materialen vandaag perfect beantwoorden aan de professionele eisen van de vakman-schilder.”

De start van een ecologisch bedrijf

Toen Jonas Vantomme zich in 2003 vestigde als zelfstandig schilder, had hij niet meteen zicht op wat er allemaal op hem af zou komen. “Ik had een kunstopleiding gevolgd en voor de middenjury mijn schildersdiploma behaald, en ik wilde zo snel mogelijk aan de slag als zelfstandig schilder. Zoals voor veel beginnelingen het geval is, had ik in die begindagen niet bepaald ‘een agenda’. Ik startte met enerzijds te werken voor familie, vrienden en kennissen, anderzijds vulde ik mijn dagen met het uitvoeren van opdrachten in onderaanneming.

Ik sloot me toen ook aan bij De Punt, een groeiplatform uit Gentbrugge dat elke ondernemer toegang wil verschaffen tot sociaal en duurzaam ondernemen. Via hun activiteitencoöperatie Startpunt kreeg ik de nodige begeleiding als beginnende zelfstandige. Ik heb wel van meet af aan gekozen voor zoveel mogelijk met natuurverven te werken en kwam op die manier in contact met Tintelijn, de ondertussen welbekende Gentse onderneming die ook toen al sterk actief was in de wereld van de ecologische bouwproducten. Ik werkte veel als onderaannemer voor hen en leerde zo de natuurlijke materialen beter kennen en de bijbehorende technieken beheersen.”

Totaalpakket in functie van de klant

Door zijn werk met (en interesse voor) die ecologisch verantwoorde producten kwam Jonas ook in contact met De Vlek, dat toen nog als klein- en groothandel gevestigd was in Merelbeke. “Ook zij waren erg actief op het vlak van natuurverven. Vandaag zijn ze uitgegroeid tot Ecostore, een bedrijf dat alles in huis heeft op vlak van natuurlijke materialen van ruwbouw tot en met afwerking en ondertussen verkast is naar Melle. Zij zijn ook op vandaag nog steeds onze grootste leverancier, samen met Biobat, een gelijkaardig bedrijf uit Brussel waarmee we ook nu nog samenwerken. In 2008 is Kevin, die een voortraject als ambachtsman achter de rug had, erbij gekomen. Kevin was eerder actief in het restaureren van oude muziekinstrumenten en zette via meubelrestauratie de stap naar de meubelmakerij en de interieursector. Na een opleiding tot schilder via Syntra is hij de schildersstiel ingestapt en hebben we samen Art d’Eco verder uitgebouwd tot de onderneming die we vandaag zijn. Aanvankelijk ging het bij ons voornamelijk over verf, maar vandaag is het veel meer dan dat.”

“We presenteren ons aan de klant met een totaalpakket.”, pikt Kevin Tinel in. “We profileren ons als een ecologisch schildersbedrijf én afwerkingsbedrijf dat zich sterk toelegt op ecologische binnen- en buitenafwerking. We doen dus in de eerste plaats binnenschilderwerken zoals alle schrijnwerk, het renoveren en schilderen van wanden en binnenmuren en decoratieve schildertechnieken. Om kwalitatief werk te kunnen leveren, hechten we veel belang aan een degelijke voorbereiding van de te schilderen oppervlakken. Daarnaast hebben we ons verder gespecialiseerd in buitenschilderwerken en gevelrenovatie. Art d’Eco biedt verschillende manieren om de gevel van een woning te renoveren zoals klassieke schilderwerken, maar de jongste jaren ook meer en meer kaleien, een techniek die echt in opmars is.”

Natuurlijke sierpleisters

Art d’Eco zorgt ook voor het afwerken en renoveren van het interieur. “Wij kunnen zowel zorgen voor het afwerken van het interieur vanaf ruwbouw tot en met het renoveren van bestaande gebouwen. Schilderwerken, decoratieve bepleisteringen, na-isoleren en bijbouwen van een wand, afwerken van plafonds, het inbouwen van dressings of kasten op maat … wij doen het in één moeite mee. Dat betekent niet noodzakelijk dat we alles zelf doen of dat we bijvoorbeeld enkel droogbouwopdrachten aannemen. We zijn en blijven een ‘afwerkingsbedrijf’ en bieden een aantal bijkomende prestaties in functie daarvan. Waar nodig werken we samen met specialisten ter zake. We willen enkel dat de klant geen vijf verschillende partijen moet aanspreken en daardoor vaak veel tijd verliest. Wij bieden daarom een totaalpakket en coördineren het hele proces. Daar horen ook decoratieve bepleisteringen, sierpleisters, kleurpleisters, leemfinish en glanspleisters bij. Behalve schilderwerk met natuurverven verzorgen we binnenshuis ook afwerkingen met natuurlijke sierpleisters op basis van leem of kalk, enerzijds als volwaardig alternatief voor traditioneel schilderwerk, anderzijds als aanvulling daarop. Wat en hoe is allemaal volgens de wens van de klant. We werken op dat vlak veel met de producten van Stuc & Staff uit Bissegem. Veel mensen gaan er nog steeds van uit dat kalk- en leempleisters vooral aansturen op organische effecten, maar dat is lang niet het geval. We kunnen ook zeer strakke resultaten neerzetten en de afwerking perfect op een modern interieur laten aansluiten. Wie enkel organisch werkt, kiest voor een zeer kleine niche en dat is net wat wij niet willen. We streven integendeel naar een zo breed mogelijke markt, maar dan wel met natuurlijke producten.”

Over natuurverf

Milieuvriendelijke verf en natuurverf: sommige mensen scheren alles over dezelfde kam, maar Art d’Eco zet hier graag even de puntjes op de i. “Het al dan niet aanwezig zijn van VOS is maar één kant van de zaak. Bij natuurverf gaat het ook en vooral over de oorsprong van de producten. Het gaat om de aanwezigheid van hernieuwbare of ‘nagroeibare’ grondstoffen in de
vorm van natuurlijke grondstoffen. Een product met petrochemische bestanddelen kan milieuvriendelijk zijn, maar is in onze optiek geen ecologische natuurverf. Natuurverven zijn milieuvriendelijk, maar milieuvriendelijke verven zijn daarom nog geen natuurverven.”

Een dubbel gevoel

Ecologie zit duidelijk in de lift, maar zowel Kevin als Jonas hebben er een beetje een ‘dubbel gevoel’ bij. “Ook de courante verfproducenten zetten de stap naar milieuvriendelijke verven en hebben nu zelfs een ruim aanbod met Ecolabel. Positief is dat door die inspanningen van de grote merken er meer aandacht is voor het milieu, maar toch is en blijft er een verschil met natuurverf. Veel collega’s denken zelfs dat ze milieuvriendelijk schilderen omdat ze watergedragen producten toepassen, maar echt natuurlijk is dat dus niet. Sommige klanten kiezen bewust voor ecologische producten en dat juichen we uiteraard toe. Anderen doen het alleen omdat ze via het werk ecocheques hebben gekregen, vandaar ook ons dubbel gevoel bij het zogenaamde succes van milieuvriendelijke verven.”

Zo natuurlijk ‘mogelijk’

Binnen de natuurverfindustrie werden de jongste jaren grote inspanningen geleverd om de concurrentie met klassieke verven het hoofd te bieden. “En dat zowel op vlak van productie als duurzaamheid na plaatsing”, gaat Jonas verder. “Minerale verven doen het sowieso goed omdat ze duurzaam én dampopen zijn en dat aspect past dan weer uitstekend bij de huidige en toekomstige bouwwijze waarbij isolatie een steeds belangrijker rol gaat spelen. Art d’Eco maakt waar mogelijk gebruik van die producten, maar we willen toch aangeven dat de term natuurverf voor ons niet zaligmakend is. We hebben door de jaren heel veel materialen uitgetest en weten perfect wat we van welke verf of pleister mogen verwachten. We passen enkel iets toe als we er zelf 100% tevreden mee zijn en op voorwaarde dat de kwaliteit top is. Een groot aantal producten haalt die norm, maar als ze niet gelijkwaardig zijn, dan komen ze er ook bij ons niet in. We willen inderdaad zo natuurlijk mogelijk tewerk gaan, maar ook naar afwerkingsgraad een zo hoog mogelijke kwaliteit afleveren. Als dat om een of andere reden niet kan met natuurverf, dan stappen we daar ook daadwerkelijk van af. De klant betaalt voor kwaliteit en die geven we dan ook onvoorwaardelijk.”

Hardnekkig fabeltje

Natuurverf is duurder: ook die perceptie klopt niet. “Natuurverven zijn beslist niet duurder dan andere kwalitatieve verven. Dat is een hardnekkig fabeltje dat maar moeilijk de kop in te drukken is. Bovendien is de verf maar een deel van het hele kostenplaatje. Wij vragen voor ons werk zelf niet meer of niet minder dan een andere collega-schilder die met traditionele producten werkt. Leempleister is dan weer wel duurder, maar ook dat heeft uitsluitend te maken met de arbeidsintensieve toepassing en niet met het basismateriaal op zich. Veel hangt ook af van de staat van de ondergrond. In die optiek houden wij er een open communicatie op na met onze opdrachtgever. We peilen naar de verwachtingen en houden rekening met het beschikbare budget. Bovendien maken we altijd een offerte en houden we ons daar ook aan.”

Personeel

Jonas en Kevin werken indien nodig graag samen met collega’s, maar houden het verder bewust met zijn tweeën. “Het is niet eenvoudig om goede en vooral gemotiveerde krachten te vinden. Bovendien is personeel een dure aangelegenheid voor de werkgever, daar kun je nu eenmaal niet omheen. Daarom nemen we geen mensen in dienst, hoewel we af en toe werk moeten weigeren. Ons orderboek is goed gevuld, ondanks het feit dat we nog nooit publiciteit hebben gemaakt. We hebben een informatieve website en verder bouwen we onze zaak uit op basis van mond-tot-mondreclame. Natuurlijk is het soms lastig als je een opdracht moet weigeren, maar vol is vol en kwaliteit blijft altijd voorop staan.”

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten