Gevelrestauratie

Gevelrenovatie en gevelrestauratie

Gevelrestauratie

Voor het restaureren van bepleisterde gevels maken wij zo veel mogelijk gebruik van hedendaagse ecologische verantwoorde afwerkingsmaterialen, die bovendien de goedkeuring dragen van dienst Monumentenzorg.

Wij vertrokken aanvankelijk van louter gevelschilderwerk, maar kwamen al snel in aanraking met het restaureren van historisch waardevolle gepleisterde gevels – een logisch gevolg van onze materiaalkeuze en onze manier van werken. In 2019 werd onze aanpak bekroond met de PMG Decoratie Award in de categorie ‘buitenschilderwerken’

Herstellen van pleister, mouluren, lijsten en ornamenten

Voor het bepleisteren van gevels werd eeuwenlang een natuurlijke grondstof gebruikt, namelijk KALK! Voor het herstellen van geveloppervlakken, moulures, lijsten en ornamenten besloten wij zo veel mogelijk gebruik te maken van authentieke kalkpleisters. Deze sluiten qua eigenschappen perfect aan op de originele materialen. Zo groeide gaandeweg onze know-how betreffende het historisch verantwoord restaureren van waardevolle gevels.

Een belangrijke eigenschap van kalk is zijn grote dampopenheid. ‘Ademende’ muren verzekeren een gezond binnenklimaat en verkleinen de kans op condensatie- of vochtproblemen. Bij het productieproces wordt kalk bovendien aan veel lagere temperaturen gebrand dan cement. Dit maakt het tot een ecologisch verantwoord bouwmateriaal, wat volledig past in ons bedrijfsconcept. Kalk leent zich echter niet voor alle gevallen. Indien er goed hechtende verflagen aanwezig zijn wordt er soms gekozen voor zeer kwaliteitsvolle hedendaagse pleister op basis van cement of kalk, verrijkt met kunstharsen. Deze bestaan in verschillende types en zijn ontworpen om te vullen, plamuren of sculpteren.

Voor het schilderwerken maken wij hoofdzakelijk gebruik van minerale verf. Deze verf is zeer duurzaam, volledig dampopen en kan niet afbladderen. Het potmatte aspect leent zich perfect voor de afwerking van historisch waardevolle gebouwen.

Restauratie van natuursteen.     

Ook natuursteen sokkels, omlijstingen, vensterbanken en ornamenten worden gerestaureerd door Art d’Eco. Na het verwijderen van beschadigde delen worden deze terug opgebouwd met sculpteerbare minerale restauratiemortels, die qua kleur worden afgestemd op de originele natuursteen onderdelen. De herstellingen worden vervolgens netjes vlakgeschuurd en voorzien van een afwerking zoals het origineel. (tailleren, boucharderen,…)

Herstellen en afwerken van schrijnwerk

Het schrijnwerk wordt gecontroleerd op rotte delen. Deze worden plaatselijk hersteld met speciale modelleerbare renovatiepasta. Indien nodig worden onderdelen geheel of gedeeltelijk vervangen. Daarvoor wordt reeds vele jaren nauw samengewerkt met een vaste schrijnwerkerij-meubelmakerij.

Na het nodige schuurwerk wordt alles netjes afgelakt met een duurzaam laksysteem, of transparant afgewerkt met een beits op basis van natuurlijke oliën.    

Gevelrenovatie

Bij het renoveren van een gevel gaat het er om een gevel eventueel te herstellen en terug een nette uitstraling of zelfs een facelift te geven. Het gebruik van historisch verantwoorde materialen of behoud van het origineel zijn minder van tel.                                                                                                                                    

Een degelijke voorbereiding

Het belang van een goede voorbereiding valt niet te onderschatten. Wij werken nooit verder op beschadigde, losse of afbladderende materialen.

Eventuele barsten worden verankerd, beschadigde voegen hersteld, kapotte stenen vervangen, losse pleister en moulures vervangen, afbladderende verf verwijderd en verpoederende verf gefixeerd.

Afwerking: schilderen of kaleien    

Voor het schilderen van de gevel kiezen wij voor minerale verf. De beste ecologische keuze, perfect dampopen en zeer duurzaam! Dit type verf bladdert niet af, verkleurt niet – omwille van de natuurlijke pigmenten, en blijft zeer lang intact. Bij bakstenen gevels kan er voor gekozen worden deze te kaleien. Dit geeft de woning een totaal andere uitstraling. Kalei is een aangekleurde dunne kalkmortel die met een speciale kaleiborstel wordt aangebracht op de gevel. Deze techniek leent zich ook perfect voor het egaliseren en camoufleren van eventuele herstellingen aan een gevel. Kalei kan bijkomend beschermd worden met minerale verf of kalkverf.                             

Wanneer u een prachtige gevel heeft met echte historische waarde, is het vaak de moeite om deze grondig te verzorgen. Dankzij gevelrestauratie kan u de historische waarde van uw gevel prachtig behouden. Om de authenticiteit van het verleden te verzekeren, worden speciale technieken gebruikt.

Voor het restaureren van bepleisterde gevels maken wij gebruik van hedendaagse ecologische en natuurlijke afwerkingsmaterialen. Daarbij is kalk een belangrijke grondstof, zeker wat betreft historische gepleisterde gevels. Art d’Eco vertrok aanvankelijk van louter gevelschilderwerk, maar kwam al snel in aanraking met het herstellen van oude kalkpleisters. Zo groeide de kennis en kunde van het historisch verantwoord restaureren van bepleisterde gevels.

Voor het herstellen van oppervlakken, moulures, lijsten en ornamenten wordt gebruik gemaakt van een gespecialiseerd gamma authentieke kalkpleisters. Deze sluiten qua eigenschappen perfect aan op de originele pleisters. De gevels worden vervolgens afgewerkt met zeer duurzame dampopen gevelverf. Alle door ons gebruikte materialen kregen de goedkeuring van dienst Monumentenzorg.

Een deel van de uit te voeren werken voor een gevelrestauratie is gelijkaardig als bij een gevelrenovatie, maar veel uitgebreider, nauwkeuriger en met respect voor het originele karakter van de gevel. Bij de restauratie gebruiken we zoveel mogelijk oude bouwmaterialen en hebben we enorme respect voor het oorspronkelijke metselpatroon terwijl we ook rekening houden om zoveel mogelijke naturelle materialen te gebruiken. 

Bij de restauratie dragen we tevens extra zorg voor de oude sierelementen en de molures. Wanneer het gaat om de restauratie van bepleisterde gevels maken wij gebruik van hedendaagse ecologische en natuurlijke afwerkingsmaterialen. Daarbij is kalk een belangrijke grondstof, zeker wat betreft historische gepleisterde gevels. Ook de gevel in Oudenaarde hebben we hiermee gerestaureerd. Met deze gevel wonnen we de Decoratie Award 2019.

Art d’Eco vertrok aanvankelijk van louter gevelschilderwerk, maar kwam al snel in aanraking met het herstellen van oude kalkpleisters. Zo groeide de kennis en kunde van het historisch verantwoord restaureren van bepleisterde gevels. Voor het herstellen van oppervlakken, molures, lijsten en ornamenten wordt gebruik gemaakt van een gespecialiseerd gamma authentieke kalkpleisters. Deze sluiten qua eigenschappen perfect aan op de originele pleisters. De gevels worden vervolgens afgewerkt met zeer duurzame dampopen gevelverf. Alle door ons gebruikte materialen kregen de goedkeuring van dienst Monumentenzorg. Maar wat is gevelrestauratie nu precies?

Wat is gevelrestauratie

Gevelrestauratie en gevelrenovatie worden vaak verward. Bij het restaureren van uw woning wordt de gevel hersteld met originele materialen. Wanneer u uw gevel laat renoveren, dan vernieuwt u de woning. Bij renovatie wordt de uitstraling van uw woning geheel of gedeeltelijk gewijzigd door bijvoorbeeld een ander type gevlafwerking of kleur te kiezen of zelfs door extra details weg te halen of toe te voegen.

De restauratie van een oude gevel is een nauwkeurig karwei. Bij Art d’Eco hebben we jaren ervaring en zijn we gespecialiseerd op vlak van renovatie. Het is namelijk erg belangrijk om de oude gevel te respecteren en met de juiste, originele materialen, de herstellingen uit te voeren om zo de oude gevel terug op te leven.

Wanneer weet je of het tijd is je gevel te laten restaureren

Gevelrestauratie gebeurt voornamelijk bij gevels die al zeker 50 jaar oud zijn. Het gaat hierdoor vaak om historische gebouwen en herenhuizen, maar ook om karaktervolle woningen met een authentieke gevel. Doorheen de jaren worden gevels soms erg beschadigd doordat ze alle weersomstandigheden moeten doorstaan. Zo verliezen ze soms hun uitstraling en unieke karakter waardoor er een hoop sfeer wegvalt. Het eerste wat iemand ziet van een woning of gebouw is de gevel, hierdoor is het belangrijk dat deze er altijd karaktervol en authentiek uitziet. Een gerestaureerde gevel ziet er helemaal als nieuw uit en gaat daarom meteen de waarde van uw woning naar omhoog brengen.

Waarom het interessant is om u gevel te laten restaureren

Een gerestaureerde gevel zorgt voor een betere bescherming van de woning. Schade aan de gevel kan zich na verloop van tijd namelijk gaan uitbreiden. Dit kan zelfs tot aan de binnenkant van de woning toe. Verder is er ook het risico dat er vocht binnen komt. Om schade te vermijden is het dus zeker aan te raden om uw gevel tijdig te laten restaureren.

Wat zijn mogelijke oorzaken van gevelschade

Doordat we in België veel regen, stevige wind en vorst hebben, kan uw gevel helaas ernstige schade oplopen. Uw gevel wordt ook dag en nacht in elk soort weersconditie onderworpen aan deze condities. 

Hierdoor kan uw gevel op een bepaald moment helaas schade vertonen, zoals het uitslijten of zelfs barsten van de voegen en afbrokkelen van het pleisterwerken.

Verder raden we ook aan om op een regelmatige basis de gevel te reinigen.  Dit voorkomt namelijk dat er mos ontstaat. Dit doet de uitstraling van de gevel helemaal niet ten goede. Verder kunnen mos en algen na enige tijd niet alleen de voegen, maar ook de stenen zelf beschadigen. Hierdoor kan het prijskaartje van de herstellingswerken aardig oplopen. Een goede bescherming en een tijdige reiniging van de gevel zijn dus van cruciaal belang om grote schade te voorkomen.

Enkele tips om de gevelrestauratie gemakkelijker te laten lopen

U heeft een prachtige oude gevel, maar doorheen de jaren werd deze toch al aardig wat beschadigd. Dan is toch tijd om deze grondig te laten restaureren. Om de restauratiewerken te vergemakkelijken, is het voor ons altijd handig als u nog oude foto’s of bouwtekeningen uit de tijd waarin de gevel intact was had.

Ook oudere bewoners die zich nog herinneren hoe het er vroeger uitzag kunnen een meerwaarde zijn hierbij. Nadat we alle informatie hebben over hoe het er vroeger precies uitzag, beginnen we te kijken naar hoe we de gevel op een respectvolle manier en met de juiste materialen kunnen restaureren. Vervolgens beginnen we er aan. We bestuderen eventuele scheuren in het metselwerk en repareren deze. Ook de voegen kunnen na verloop van tijd een hoop schade hebben opgelopen. Afhankelijk van hoe de voegen origineel geplaatst werden, zullen we deze terug in orde brengen. De manier hoe de voeg origineel geplaatst werd heeft namelijk een grote invloed op de uitstraling van de gevel. Ook de originele kleur van de gevel wordt vaak doorheen de jaren aangetast. Deze brengen we dus ook terug in zijn originele kleur. Door onze grote expertise kunnen we ook alle sierstukken met originele materialen in een perfecte staat restaureren. 

Gevelrenovatie is een investering in de toekomst van uw woning. De gevel van uw woning is immers de directe uitstraling naar buiten toe en geeft uw woning zijn eigen unieke karakter. Het is de eerste indruk die mensen krijgen wanneer deze uw huis zien. Daarom is het zeer belangrijk dat u uw gevel altijd goed blijft onderhouden. Dit geeft niet alleen een uniek en prachtig gevoel aan uw huis, maar zo verhoogt u namelijk ook meteen de waarde van uw huis. 

Bij Art d’Eco bieden we verschillende manieren aan om de gevel van uw woning te renoveren. Zo kunnen we uw woning diverse karakters geven. Dit doen we door het toepassen van verscheidene technieken. 

De gevel schilderen we met duurzame verf

Het schilderen van de gevel doen we met duurzame verf. Ook natuurverf hoort bij ons perfect tot de mogelijkheden. Hierbij wordt de gevel hersteld waar nodig.

Duurzaamheid is niet meer het exclusieve terrein van idealisten en dromers. Integendeel: Het bewust en respectvol omgaan met de leefomgeving en het gebruik van natuurlijke bronnen is van even goede kwaliteit als enige synthetische verf. Tevens is het ook nog eens veel beter voor het leefmilieu.

Duurzame verf is voornamelijk opgebouwd uit natuurlijke ingrediënten. De grondstoffen voor dit soort verf zijn nauwelijks van fossiele oorsprong. Ze zijn ook veel minder giftig dan hun synthetische tegenhanger. Grondstoffen voor duurzame verf komen vaak uit het land, zodat ze elk jaar terug kunnen groeien en zo dus bijna onuitputtelijk zijn.

Men denkt vaak dat natuurverf moeilijker te verwerken is dan gewone verf. Echter zijn de natuurlijke verven die we gebruiken enorm simpel in gebruik en zelfs leuk om mee te werken.

Verder zijn natuurverven ook vochtregulerend en blijven ze damp-open. De geschilderde gevel blijft dus “ademen”, terwijl er bij een synthetische verf meestal nog een extra laag “plastiek” aangebracht zal worden.

Het herstellen van moluren en ornamenten zit ook in ons portfolio.

Moluren zijn een prachtige toevoeging aan uw huis. Ze geven meer diepte aan uw gevel en zorgen meteen ook voor meer details. Hiermee ziet uw huis er ook luxueuzer uit. 

Het aanbrengen van moluren is echter niet altijd even gemakkelijk. Dankzij onze jarenlange expertise zijn we daarom uiterst nauwkeuring in het renoveren hiervan. We gaan uiterst precies te werk en zorgen dat de moluren tot in de details en op een duurzame manier gerenoveerd worden.

Ook prachtige ornamenten renoveren we. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rozetten of zelfs bustes en sierstukken. Dankzij onze specialisatie en jarenlange ervaring zullen deze er terug zo goed als nieuw uitzien.

We kunnen ook kaleien

Kaleien is een schildertechniek die al eeuwen bestaat. Het wordt frequent gebruikt bij het restaureren van gebouwen en zelfs monumenten. Kalei is een dunne kalkpleister die met een blokborstel aangebracht wordt op de muur. Hierdoor levert het een egalisatie-effect op en wordt het, afhankelijk van het soort kaleiproduct en kaleisamenstelling, afgewerkt met kalkverf.

We hebben een ruime keuze aan materiaal

Alle schilderwerken worden uitgevoerd met professionele materialen en met ecologische natuurverven. Art d’Eco werkt met milieuvriendelijke natuurverven en met pleisters op een natuurlijke basis. Hedendaagse natuurverf en natuurlijke pleisters doen helemaal niet af van traditionele materialen. Ze zijn van even goede kwaliteit en zelfs het prijskaartje is niet duurder.

Voor historisch gepleisterde gevels is kalk een belangrijke grondstof. 

Bij de restauratie van bepleisterde gevels maken we gebruik van hedendaagse ecologische en natuurlijk afwerkingsmaterialen. Denk maar aan de gevel in Oudenaarde waar we de Decoratie Award 2019 mee hebben gewonnen.

Art d’Eco begon aanvankelijk louter bij gevelschilderwerk. Echter kwamen we al snel in aanraking met het herstellen van prachtige oude kalkpleisters. Zo groeide niet alleen onze kennis en kunde voor het verantwoord restaureren van deze historisch bepleisterde gevels, maar ook onze passie hiervoor.

Gevelrenovatie bestaat in verschillende vormen

Gevelrenovatie bestaat in verschillende vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het herstellen van voegen, de problemen met funderingen van de gevel enzovoort.

Scheuren in de gevel:

Een erg voorkomend probleem bij gevels is dat er scheuren in de gevel komen na verloop van tijd. Deze zijn niet altijd meteen op te merken waardoor deze na verloop van tijd problematisch kunnen worden. Voordat we beginnen met de renovatie inspecteren we dus eerst grondig of er ergens scheuren in de gevel zijn.

Herstellen van de voegen en metselwerk:

Wanneer de oude voegen van uw gevel niet genoeg afdichting geven, is het belangrijk om deze te verwijderen. Dit doen we door de oude voegen te herstellen vooraleer we de gevel schilderen of kaleien. Hiermee voorkomen en verhelpen we structurele schade aan de gevel.

Vervangen van raamdorpels:

Het kan gebeuren dat het voegwerk van de raamdorpels alsook de kozijnen verrot zijn in de gevel. Dit verhoogt de kans op een lekkage. We zorgen er dus zeker voor dat dit, indien nodig, vervangen kan worden.

Er zijn nog talloze andere vormen van gevelrenovatie

De bovenstaande voorbeelden komen vaak voor. We bestrijden ook de zoutuitslag, we vervangen lateien. We vernieuwen de gevelbepleistering of voeren herstellingswerken uit aan het metselwerk, enzovoorts. Bij oudere gevels komt vocht maar al te vaak voor, we zijn daarom ook heel bekwaam in vochtbestrijding en zorgen ervoor dat de oudere gevels geen last meer zullen hebben hiervan.

Gevelrenovatie brengt een hoop voordelen met zich mee

Een goed onderhouden gevel is niet alleen mooier, het werkt ook erg preventief. Wanneer u namelijk een vervuilde gevel heeft, kan dit vocht veroorzaken in uw woning. Een prachtige gevel laat uw huis er meteen ook nieuwer uitzien. Men zegt vaak dat een eerste indruk telt. De gevel is het eerste wat men ziet van het huis, aarzel daarom zeker niet om deze altijd in een topconditie te houden. 

Verder beschermt een gevel uw huis ook tegen slechte weerscondities waardoor u ook op een langere termijn geld bespaart door tijdig de gevel te renoveren.

Na de uitvoering van de gevelrenovatie is uw woning ook meer waard. De kosten die u maakt door de gevel te laten renoveren zijn eigenlijk een investering die u bij de verkoop gemakkelijk terug recupereert.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten